A tejberizs kérdése igen érdekes, mert elég sokan másképp készítik el és nem minden tejberizs lesz egyforma. A tejberizs hogy milyen lesz, függ attól is, hogy milyen rizst használsz.
A tejberizst általában feldolgozott rizst használnak, mert könnyebb megfőzni és a krémesebb textúrát tud adni.
Barna rizsből készíthető tejberizst?
Igen, készíthető tejberizs, viszont több türelmet és időt igényel. Mivel hántolatlan rizsről beszélünk barnarizs esetén, ezért több tápanyagot tartalmaz, így aki kicsit egészségesebb tejberizst szeretne készíteni, neki nagyon is jó választás.
Azonban, ha gyorsabban szeretnénk kész lenni a tejberizzsel és nem annyira fontos, hogy több tápanyagot fogyasszunk, hanem inkább a gyorsaság a fontosabb, akkor ne barnarizzsel készítsd a tejberizst. Mivel a barnarizst 20-30 percig elő kell főzni. Majd utána kell hozzáadni a tejet és és még 20 percig főzni és kevergetni.
A barna rizs földesebb ízű és jobban érződik az íze. Így ha valaki édesebb ízre vágyik, akkor inkább fehér rizst használjon.
Ennek ellenére jó, ha kipróbálod a barna rizsből készült tejberizst is.
Mennyi ember kedveli a tejberizst?
Sok ember azért szereti a tejberizst, mert a gyermekkorát juttatja eszébe.
A tejberizst többféle országban kedvelik, mivel könnyen elkészíthető és többféle módon variálható. Vannak, akik gyümölcsöt is tesznek bele. A gyümölcsökön kívül még raknak bele fahéjat, vaníliát, kakaóport, olvasztott csokoládét, karamellt, juharszirupot. Mandulát, mogyorót, kókuszreszeléket. Mazsola vagy másabb aszalt gyümölcsök is.
A tejberizsbe gumicukrot is lehet rakni, főleg a gyerekeknek, mivel szeretik a színes dolgokat az ételekben. Azonban fontos, hogy már kihűlt legyen a tejberizs, mert így nem olvad bele a gumicukor. A legnépszerűbb a gumimaci, amit hozzá lehet adni.
Tálaláskor csak szórd a tetejére. Imádni fogja a gyerek.
Mennyire nehéz elkészíteni a tejberizst?
Kezdőként nem nehéz elkészíteni a tejberizst, így bátran ajánlom kezdőknek is. Ha krémesebb tejberizst akarsz, először főzd elő a rizst. Majd a tejet hozzáadod és folyamatos kevergetés mellett tudod elkészíteni. A legnagyobb kihívást sajnos az jelenti, hogy nem kavargatják folyamatosan a rizst a tejben.
Milyen gyakori hibák vannak az ízesítéssel kapcsolatban?
A cukor és a vanília hozzáadását csak a végén érdemes hozzáadni, hogy ne égjen le a tejberizs.
Illetve a leggyakoribb hibák közé tartozik még, hogy túl sok cukrot vagy mondjuk túl sok fahéjat, illetve egyéb ízesítőket tesznek bele a tejberizsbe.
Összegzés
A tejberizs könnyen elkészíthető, legjobb rizs a feldolgozott fehér rizs hozzá, és folyamatos kevergetés nélkül odaéghet. Illetve gyerekek számára gumicukrot tehetünk a tetejére kihűltebb állapotban. A tejberizs egy könnyen variálható és egyszerűen elkészíthető étel.
Jó főzést kívánok, illetve jó étvágyat a későbbiekben!