A Sacher torta, egy pompás osztrák ínyencség, mely a csokoládé és sárgabarack mesteri ötvözeteként ragyog a desszertek világában. Ez a gazdag és bájos sütemény egy valódi kulináris csemege, amely egyesíti az édességek finomságát a kiváló minőségű csokoládé és a gyümölcsös lekvár harmonikus találkozásában. Az elkészítése pedig egy olyan kulináris kaland, amelyben az ízek és textúrák összjátékával garantáltan lenyűgözöd vendégeidet vagy saját ízlelőbimbóidat.
Hozzávalók:
A tortalap elkészítéséhez:
- 6 tojás sárgája
- 150 g kristálycukor
- 150 g puha vaj
- 150 g magas minőségű étcsokoládé
- 150 g finomliszt
- 1 teáskanál sütőpor
A tortalap töltelékéhez:
- 150 g sárgabarack lekvár
A csokoládé bevonathoz:
- 200 g étcsokoládé
- 100 g vaj
Díszítéshez (opcionális):
- Szeletelhető sárgabarack
Elkészítési idő:
Az elkészítési idő összesen kb. 2,5-3 óra, mely a következő részekre oszlik:
- Előkészítés: 30 perc
- Sütés: 25-30 perc
- Pihentetés: 1-2 óra
- Csokoládé bevonat készítése: 15 perc
- Díszítés: 15 perc
Elkészítés lépésről lépésre:
1. Előkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és készíts elő egy 22-24 cm átmérőjű tortaformát. Vajazz meg és szórd meg liszttel, vagy használj sütőpapírt a forma kibéleléséhez.
2. A tortalap elkészítése:
- Vízgőz felett olvaszd fel a 150 g csokoládét. A víz ne érjen hozzá a tálhoz.
- Amikor a csokoládé teljesen felolvadt, hagyd kihűlni egy kicsit.
- Vajjal és cukorral keverd habosra a tojássárgákat.
- Add hozzá a langyos csokoládét, majd a liszttel és sütőporral elkevert lisztet. Keverd simára.
- Verd fel a tojásfehérjét habbá, majd óvatosan forgasd bele a masszába.
- Öntsd a masszát a tortaformába, és süsd 25-30 percig, vagy amíg a tortalap kisütött és rugalmas a tapintásra.
3. A torta tölteléke:
- Amikor a tortalap kihűlt, vágd ketté vízszintesen, és kenj rá egyenletesen a sárgabarack lekvárból egy réteget.
- Helyezd vissza a torta tetejét a töltelékkel.
4. Csokoládé bevonat elkészítése:
- Olvaszd fel a 200 g étcsokoládét vízgőz felett.
- Add hozzá a 100 g vajat, és keverd simára, majd hagyd hűlni néhány percig.
5. A torta bevonása:
- Öntsd a csokoládé bevonatot a torta tetejére és oldalára egyenletesen. Használhatsz egy spatulát a sima felület kialakításához.
- Ha szeretnéd, díszítheted szeletelt sárgabarackkal vagy hagyhatod egyszerűen csokoládéval borítva.
6. Pihentetés és tálalás:
Hagyd a tortát legalább 1-2 órán keresztül pihenni, hogy a csokoládé bevonat megdermedjen.
Vágd szeletekre és tálald a vendégeknek egy finom csészével kávéval vagy teával.
Most, hogy ismered a Sacher torta receptjét, ne habozz kipróbálni ezt az osztrák finomságot, és élvezd a kényeztető ízeket! Jó étvágyat kívánunk!