A gyümölcskenyér egy hagyományos sütemény, amely gazdagon van tele szárított és kandírozott gyümölcsökkel, magvakkal és néha fűszerekkel. Az ünnepek kedvelt süteménye, különösen karácsony idején, amikor sok helyen elengedhetetlen része az asztalnak. Bár „kenyér” a neve, valójában inkább édes sütemény, és a tésztája lehet sűrű vagy akár puhább, könnyedebb, attól függően, hogy milyen recept alapján készítjük.
Hogyan készül a gyümölcskenyér?
A gyümölcskenyér elkészítése általában egyszerű, és nem igényel különleges eszközöket. A tésztához liszt, vaj, cukor, tojás és sütőpor kell, ehhez keverjük a gyümölcsöket és a magokat. A keveréket kivajazott vagy sütőpapírral bélelt formába öntjük, és lassan sütjük, hogy mindenhol egyenletesen átsüljön. A sütés után fontos, hogy teljesen kihűljön, és érdemes egy-két napig pihentetni, hogy az ízek összeérjenek.
Milyen gyümölcsöket szoktak tenni a gyümölcskenyérbe?
- mazsola
- kandírozott narancs
- aszalt szilva
- aszalt barack
- füge
- datolya
- aszalt vörösáfonya
- asztalt alma
- aszalt körte
- kandírozott cseresznye
Íme egy klasszikus, mazsolás gyümölcskenyér recept, ami tökéletes választás az ünnepi időszakra. Ez a sütemény gazdagon tele van aszalt gyümölcsökkel, puha és ízletes, és akár több napig is eltartható, így előre is elkészíthető.
Hozzávalók (1 kenyérformához)
Alapanyagok a tésztához
- 250 g liszt
- 150 g vaj vagy margarin, szobahőmérsékleten
- 100 g cukor (helyettesíthető édesítőszerrel)
- 3 nagy tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 1 teáskanál vaníliakivonat vagy vaníliás cukor
- 1 teáskanál reszelt citromhéj (opcionális, frissességet ad)
Gyümölcsök és magok
- 100 g mazsola
Elkészítés
1. Mazsola és gyümölcsök előkészítése
A mazsolát áztasd be a rumba vagy narancslébe, és hagyd állni legalább 30 percig, hogy jól megszívják magukat. (Ha időd engedi, egy éjszakán át áztathatod őket a hűtőben, így még gazdagabb ízűek lesznek.)
Ha az áztatás után túl nedvesek, papírtörlővel óvatosan itasd le róluk a felesleges folyadékot.
2. Tészta elkészítése
Melegítsd elő a sütőt 160°C-ra. Vajazz ki és lisztezz be egy kenyérformát, vagy béleld ki sütőpapírral.
Egy nagy tálban keverd össze a vajat és a cukrot, amíg krémes állagú lesz.
Egyenként add hozzá a tojásokat, és mindegyiket jól keverd el a masszában.
Szitáld bele a lisztet, sütőport és a csipet sót, majd add hozzá a vaníliakivonatot és a citromhéjat, és keverd simára a tésztát.
3. Gyümölcsök és magvak hozzáadása
Szórd bele a tésztába az áztatott mazsolát, kandírozott narancs- és citromhéjat, a többi aszalt gyümölcsöt és a darált diót vagy mandulát.
Fakanállal vagy spatulával óvatosan forgasd bele őket, hogy mindenhol egyenletesen eloszoljanak a tésztában.
4. Sütés
Öntsd a tésztát az előkészített formába, és simítsd el a tetejét.
Tedd a formát az előmelegített sütőbe, és süsd kb. 60-70 percig. Akkor van kész, ha a beleszúrt tű vagy fogpiszkáló tisztán jön ki a süteményből.
Ha sütés közben a teteje túl gyorsan barnulna, lazán takard le alufóliával.
5. Hűtés és tálalás
Vedd ki a gyümölcskenyeret a sütőből, és hagyd pár percig a formában hűlni, majd óvatosan borítsd ki egy rácsra, hogy teljesen kihűljön.
Ha már kihűlt, szeletelheted és tálalhatod.
Extra tippek
Gyümölcsök áztatása: Sok receptben javasolják, hogy a gyümölcsöket áztassuk be rumba, narancslébe vagy akár teába, hogy puhák és ízgazdagok legyenek.
Mennyiség és variáció: A gyümölcskenyér sokféle aszalt gyümölcs kombinációját elbírja, de figyeljünk, hogy ne legyen túl nehéz a tészta a rengeteg gyümölcstől. Általában az aszalt gyümölcsök összsúlya a tészta alapanyagához képest ne legyen több mint 30-40%.