Amákos bejglitáltalában karácsonykor és szilveszterkor fogyasztjuk. Ez a sütemény nemcsak finom, de a hagyományokhoz való ragaszkodás révén is különleges hangulatot teremt az ünnepi időszakban. A családok összegyűlnek, hogy együtt készítsék el a bejglit, ami közös élménnyé válik, és a receptek, trükkök átadása generációról generációra kötődik.
Hozzávalók
Tészta
- 500 g liszt
- 250 g vaj (szobahőmérsékletű)
- 2 tojássárgája
- 20 g élesztő
- 1 dl tej
- 1 dl tejföl
- 1 csipet só
- Vaníliás cukor ízlés szerint
Töltelék
- 300 g darált mák
- 200 g porcukor
- 2 dl tej
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítés
- Az élesztőt keverjük el a langyos tejjel, majd adjuk hozzá egy kevés cukrot, és hagyjuk felfutni.
- A lisztet szitáljuk egy tálba, és adjuk hozzá a sót és a vaníliás cukrot. Készítsünk egy mélyedést a liszt közepén.
- A felfutott élesztőt öntsük a liszt mélyedésébe, majd adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat, tojássárgákat és tejfölt.
- Gyúrjuk össze a tésztát, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adjunk hozzá még lisztet.
- A tésztát osszuk két egyenlő részre, és nyújtsuk ki vékony téglalap alakú lapokká.
- A töltelék elkészítéséhez keverjük össze a darált mákot, porcukrot, tejet és a citrom reszelt héját. Az így kapott masszát kenjük el az egyik tésztalapokon.
- Tekergessük fel a tésztalapot a töltelékkel, majd helyezzük a sütőpapírral kibélelt tepsibe.
- Ismételjük meg ugyanezt a másik tésztalappal.
- Kenjük meg a bejgli tetejét tojással a sütés előtt.
- Süsük előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25-30 percig, vagy amíg aranyszínűvé válik.
És voilà, kész is a mennyei mákos bejgli, amely garantáltan feldobja az ünnepi asztalt!