A madártej egy finom, hagyományos desszert, amelyet kisbabák számára is elkészíthetünk, de néhány fontos szempontot figyelembe kell venni, hogy biztonságos és könnyen emészthető legyen számukra. Íme egy recept és a fontos tudnivalók:
Madártej recept kisbabáknak (8-10 hónapos kortól)
Hozzávalók
- 500 ml tej (6 hónapos kor alatt tápszer vagy anyatej, 6 hónapos kortól forralt és lehűtött tehéntej, ha az orvos engedélyezi)
- 1 tojássárgája (friss, lehetőleg bio vagy szabadtartású tojás)
- 1 teáskanál kukoricakeményítő (sűrítéshez)
- Egy pici vaníliarúd kikapart magja (vagy természetes vaníliakivonat)
- Édesítés: cukor helyett kismennyiségű alma- vagy körtepüré (opcionális)
Elkészítés
- Tej melegítése: Öntsük a tejet egy lábasba, és kezdjük el lassan melegíteni. Adjunk hozzá egy pici vaníliát, hogy finom ízt kapjon.
- Tojássárgájás keverék: Egy külön tálban keverjük simára a tojássárgáját és a kukoricakeményítőt.
- Hőkiegyenlítés: Kanalazzunk néhány evőkanál meleg tejet a tojássárgájás keverékhez, és alaposan keverjük el, hogy elkerüljük a tojás összecsomósodását.
- Összeöntés: Öntsük vissza a tojásos keveréket a meleg tejhez, és folyamatos keverés mellett főzzük alacsony hőfokon, amíg kissé besűrűsödik. (Ne hagyjuk forrni!)
- Édesítés: Ha szükséges, édesítsük egy kis gyümölcspürével.
- Hűtés: Hagyjuk szobahőmérsékleten hűlni, majd tegyük a hűtőbe. Kis adagokban kínáljuk, amikor langyos vagy hideg.
Fontos szempontok kisbabák esetén madártejnél
- Tej: 1 éves kor előtt a tehéntej nem javasolt fő táplálékként, de kis mennyiségben (pl. főzéshez) már 6 hónapos kortól használható, ha az orvos engedélyezi. Használhatunk anyatejet vagy tápszert is.
- Tojás: A tojássárgája már 6-8 hónapos kortól bevezethető, de csak friss és megbízható forrásból származó tojást használjunk, hogy elkerüljük a szalmonellafertőzést. A tojásfehérjét általában csak 1 éves kor után javasolják a lehetséges allergiás reakciók miatt.
- Édesítés: Kisgyermekeknek kerüljük a cukrot. Helyette gyümölcspürével vagy akár egy kis banánnal édesíthetünk.
- Fűszerek: A vanília természetes ízesítésként megfelelő, de kerüljük a mesterséges aromákat.
- Adagolás: Kis adagokat adjunk, és figyeljük a baba reakcióját, különösen, ha először kóstol új összetevőt.
- Tárolás: Hűtőben legfeljebb 24 óráig tároljuk, és mindig frissen készítsük el a babának szánt ételt.
Ez a változat egyszerű, kímélő és kisbabák számára is biztonságos, ha az orvosi ajánlásokat betartjuk.