Kürtőskalács recept: Otthon is könnyen elkészíthető finomság

Kategória: Sütemény receptek
Kürtőskalács recept: Otthon is könnyen elkészíthető finomság thumbnail

Kürtőskalács, ez a magyar konyha egyik csillaga, tökéletes desszert minden alkalomra. A recept nem csak egyszerű, hanem a végeredmény is garantáltan finom és látványos. A kürtőskalács készítése során a legfontosabb a tészta, amelynek rugalmasnak és könnyűnek kell lennie. Ebben a cikkben megosztom veled a tökéletes kürtőskalács receptet, amit akár otthon is elkészíthetsz a sütőben.

Hozzávalók

  • 500 g finomliszt
  • 30 g friss élesztő
  • 250 ml langyos tej
  • 80 g cukor
  • 2 tojás
  • 80 g olvasztott vaj
  • 1 csipet só
  • Fahéj, cukor a bevonáshoz

Elkészítés

Első lépések

  1. Kezdd azzal, hogy az élesztőt egy kis tejben elkevered egy csipet cukorral. Hagyd, hogy az élesztő aktiválódjon, amit néhány perc alatt megtesz.
  2. Egy tálban keverd össze a lisztet, a sót, és a maradék cukrot. Add hozzá az élesztős tejet, a tojásokat, és az olvasztott vajat.

Tészta elkészítése

  1. Dolgozd össze a hozzávalókat, majd dagaszd sima, rugalmas tésztává. Ez kb. 10-15 percet vesz igénybe. Ha a tészta túl száraznak tűnik, adj hozzá még egy kis tejet.
  2. Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd, hogy duplájára keljen, ez körülbelül 1 órát vesz igénybe.

Formázás és sütés

  1. Amikor a tészta megkelt, oszd el kisebb darabokra. Minden darabot nyújts ki hosszú, kb. 1-2 cm vastag csíkra.
  2. A kürtőskalács formát vedd elő (ha nincs, akkor egy jól bevált trükk, hogy alufóliával bevont, hosszúkás tárgyat használj), majd tekerd köré a tésztát spirálisan, úgy, hogy a végeit jól rögzítsd.
  3. Keverd össze a cukrot a fahéjjal, és forgasd bele a tésztát, hogy mindenhol egyenletesen bevonja.
  4. A sütőt melegítsd elő 180°C-ra, és süsd a kürtőskalácsokat 25-30 percig, amíg aranybarna nem lesz a külső felületük.

Tálalás és variációk

  1. A kész kürtőskalácsot hagyd kihűlni néhány percig, majd már tálalhatod is.
  2. Variációként próbáld ki diós, fahéjas vagy édes kakaós bevonattal, esetleg házi fánkként.

Tippek és tanácsok

  • Ha a tészta túl ragacsos, szórj rá egy kis lisztet.
  • Ha nincs élesztőd, használhatsz szárított élesztőt is, de ebben az esetben a mennyiséget csökkentsd.
  • A cukor mennyiségét ízlés szerint variálhatod, attól függően mennyire szereted édesen.
  • A kürtőskalácsot parázson is sütheted, ha van rá lehetőséged, így még autentikusabb lesz az íze.

Érdekel a kürtőskalács történelme, kialaulása? Akkor ebben a Wikipédia szócikkben többet olvashatsz róla!

Tárolás

Hogyan tároljuk? Talán meglepett ez a kérdés, hisz azonnal elfogy, ahogy elkészül, de ha vendégek jönnek vagy csak egy nagy adagot sütnél, akkor most megnézzük milyen módszerek vannak a későbbi fogyasztásra.

  • Szobahőmérsékleten: A frissen sült kürtőskalácsot szobahőmérsékleten, légmentesen záródó dobozban vagy alufóliába csomagolva tárolhatod. Így 1-2 napig megőrzi frissességét. Ne tedd hűtőbe, mivel ott a tészta gyorsabban száradhat ki!
  • Fagyasztás: Ha hosszabb ideig szeretnéd megőrizni a kürtőskalács frissességét, fagyasztás is jó megoldás. Csomagold be alaposan, például fóliába és/vagy műanyag zacskóba, és így tedd a fagyasztóba. A fagyasztott kürtőskalács akár 1-2 hónapig is eltartható. Felolvasztáshoz hagyd szobahőmérsékleten pár órán át, vagy használhatsz sütőt a gyorsabb felmelegítéshez.
  • Újramelegítés: Ha a kürtőskalács megkeményedett, újramelegítheted a sütőben pár perc alatt visszanyeri a frissességét és ropogósságát.
  • Fontos megjegyzés: A kürtőskalács minőségét leginkább a frissessége határozza meg. A legjobb ízélmény érdekében lehetőleg frissen készítve fogyaszd el.

Remélem, hogy ez a kürtőskalács recept segíteni fog neked abban, hogy otthon is elkészíthesd ezt a hagyományos magyar finomságot. Ne felejtsd el, hogy a sütés során a legfontosabb a türelem és a szeretet, amit beleviszel! Jó sütést!