Elkészítési idő: 25 perc
Sütőidő: 40-45 perc
Adagok: 4
Hozzávalók:
- 1 kg karfiol, rózsáira szedve
- 300 g darált hús (sertés, marha, vagy vegyes)
- 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 100 g reszelt sajt (trappista vagy cheddar)
- 2 tojás
- 200 ml tejföl
- 1 teáskanál oregánó
- Só, bors ízlés szerint
- 2 evőkanál olaj
Elkészítés:
- A karfiolt rózsáira szedjük, és sós vízben 5-7 percig előfőzzük. Ezután lecsepegtetjük.
- Egy serpenyőben az olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a darált húst, és átsütjük. Sózzuk, borsozzuk.
- Egy tálban elkeverjük a tojásokat, a tejfölt és az oregánót.
- Egy kivajazott, vagy sütőpapírral bélelt tűzálló edénybe rétegezzük a karfiolt és a húst. Kezdhetjük karfiolréteggel. Minden réteget megszórhatunk kevés sajttal is.
- A tetejére kenjük a tojásos-tejfölös keveréket, és megszórjuk a maradék sajttal.
- Előmelegített sütőben 180°C-on 40-45 percig sütjük, amíg a sajt aranybarnára sül, és a karfiol megpuhul.
- Tálalás előtt pár percig pihentetjük, majd tálaljuk.
Tipp: A recept variálható más zöldségekkel is, például brokkolival, karrottal vagy zöldborsóval. A sajt fajtáját is kedvünkre választhatjuk. Jó étvágyat!