Ahhoz, hogy puha palacsintát kapjunk másnap, először szükséges már a sütés napján puha palacsintát készítenünk. A puha palacsinta elkészítése nem nehéz. Fontos, hogy jól adjuk hozzá a hozzávalókat és pihentetni se felejtsük el fél óráig a tészta keveréket mielőtt kisütjük.
Fontos szabályok a puha palacsintához
- A megfelelő folyadék elengedhetetlen, hogy puha palacsintát kapjunk. Érdemes 50% szódavízből és 50% tejből álljon a folyadék.
- Egy kevés olajjal tudjuk puhítani a palacsinta tésztánkat. Sütésnél is ügyeljünk, hogy mindig legyen a tészta alatt egy kis olaj.
- A pihentetési idő, ami fél óra szokott lenni, azért fontos, hogy összeérjenek a hozzávalók.
- A palacsintatészta közepes lángon sütése az ideális. Ha túl magas a láng, akkor oda éghet a tészta. Ha túl alacsony, akkor nem fog rendesen átsülni a tészta.
- A kisült palacsintákat, ha letakarjuk, akkor másnap is puhák maradhatnak a gőz miatt.
- Ahhoz, hogy másnap is puha legyen a palacsinta, a szódavizen, tejen és olajon kívül, még rakhatunk a tésztába tejfölt vagy joghurtot. Ha mégis csak sűrű lenne az állaga a tésztának emiatt, akkor adjunk még a tésztához szódavizet.
- Fontos, hogy ne süsd túl a tésztát, vagy ne legyen túl vékony a tészta. Ha vastagabb a tészta, akkor kevésbé szárad ki holnapra.
- Ha nem tudod elfogyasztani aznap a palacsintát, akkor érdemes úgy helyezned egymásra a tésztákat, hogy legyen köztük sütőpapír.
- Először hüljenek ki a palacsinta tészták és utána takard le őket.
Így biztosan puha lesz másnap a palacsintád
Mivel nem töltötted meg a palacsintákat, így serpenyőben újra tudod melegíteni őket, vagy sütőben, illetve mikróban tudod még újra felmelegíteni a tésztát. Így biztosan puha lesz még másnap is a palacsinta.
További fortélyok puha palacsintához
- Ne kevergesd a tésztát pihentetés után, csak egyszer keverd át.
- Édes palacsintához, ha hozzáadsz porcukrot vagy vaníliacukrot, az tovább lazítja a tésztát.
- Érdemes langyos vízzel és szódavízzel keverni ki a tésztát.
A palacsinta tésztába miért kell víz?
A palacsinta tésztába leginkább azért kell víz, hogy a hígítsuk a tésztát, így szépen el tud folyni a serpenyőn, aminek köszönhetően vékony palacsintákat tudunk csinálni. Különösen szódavízzel keverve a tészta, könnyed lesz és könnyebben lehet vele dolgozni. Ha csak tej lenne a palacsintában nehezebb lenne a tészta állaga. Mindezek mellett a palacsinta tészta így nem szakad el, hanem rugalmas lesz valamivel, amikor forgatjuk.