Elkészítési idő: 20 perc
Főzési idő: 60-75 perc
Hozzávalók (4-6 személyre):
- 500 g marhahús (leveshús vagy marhahús kockák)
- 1 nagy vöröshagyma, finomra vágva
- 2-3 gerezd fokhagyma, zúzva
- 2 közepes sárgarépa, karikára vágva
- 2 közepes burgonya, kockákra vágva
- 1-2 zöldpaprika, kockákra vágva
- 2 evőkanál olaj vagy zsír
- 2-3 evőkanál pirospaprika (édes vagy csípős, ízlés szerint)
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 babérlevél
- 2-3 szem fekete bors
- 1,5-2 liter víz vagy húsleves
- Só és bors ízlés szerint
- Petrezselyemzöld (a tálaláshoz)
Elkészítés:
- Egy nagy fazékban vagy lábasban hevítsd fel az olajat vagy zsírt közepes lángon. Add hozzá a marhahúst, és pirítsd meg minden oldalról.
- Add hozzá a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Párold 5 percig, amíg a hagyma megpuhul.
- Szórd meg a pirospaprikával és a köménnyel, keverd össze, és pirítsd még 1-2 percig.
- Add hozzá a sárgarépát, a burgonyát és a zöldpaprikát. Keverd össze a hússal és a fűszerekkel.
- Öntsd fel a húst vízzel vagy húslevessel, add hozzá a babérlevelet és a borsot. Forrald fel a levest, majd csökkentsd a hőt, és főzd legalább 60-75 percig, vagy amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak. Időnként keverd meg.
- Főzés közben kóstold meg, és ízlés szerint sózd és borsozd.
- Tálalás előtt szórd meg apróra vágott petrezselyemzölddel.
Tipp: A gulyásleves ízét fokozhatod egy kevés paradicsompürével, vagy egy kiskanál cukorral. A főzési idő a hús minőségétől függően változhat. Jó étvágyat!