Elkészítési idő: 10 perc
Főzési idő: 20-25 perc
Hozzávalók (4 személyre):
- 500 g fagyasztott zöldborsó
- 1 közepes vöröshagyma, finomra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 liter zöldségalaplé
- 200 ml tejszín
- 2 evőkanál vaj vagy olívaolaj
- Só és bors ízlés szerint
- 1-2 mentalevél (a tálaláshoz, opcionális)
- Friss kapor (a tálaláshoz, opcionális)
Elkészítés:
- Egy közepes méretű lábasban hevítsük fel a vajat vagy az olívaolajat, és pároljuk meg rajta a finomra vágott vöröshagymát 2-3 percig, amíg üveges nem lesz.
- Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és pároljuk még 1 percig.
- Tegyük a lábasba a fagyasztott zöldborsót, öntsük fel a zöldségalaplével, és forraljuk fel. Csökkentsük a hőt, és főzzük 10-15 percig, vagy amíg a borsó megpuhul.
- Vegyük le a tűzről a levest, és turmixoljuk simára egy botmixerrel. Ha túl sűrű, adjunk hozzá még egy kevés zöldségalaplevet.
- Keverjük bele a tejszínt, és ízesítsük sóval és borssal.
- Tálalás előtt díszíthetjük friss mentalevéllel vagy kaporral.
Tipp: A levesbe kevés mentát már a főzés közben is tehetünk. Pirított kenyérkockákkal is nagyon finom. Jó étvágyat!