Elkészítési idő: 15 perc
Főzési idő: 20 perc
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 evőkanál olívaolaj
 - 1 közepes vöröshagyma, finomra vágva
 - 2 gerezd fokhagyma, zúzva
 - 400 g konzerv darabolt paradicsom
 - 400 ml zöldségalaplé (vagy víz + 1 leveskocka)
 - 100 ml tejszín
 - 1 teáskanál cukor
 - 1/2 teáskanál szárított bazsalikom
 - Só és bors ízlés szerint
 - Reszelt parmezán sajt (a tálaláshoz, opcionális)
 - Friss bazsalikom levelek (a tálaláshoz, opcionális)
 
Elkészítés:
- Egy közepes méretű lábasban melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a finomra vágott vöröshagymát, és párold 2-3 percig, amíg megpuhul.
 - Add hozzá a zúzott fokhagymát, és párold további 1 percig.
 - Öntsd hozzá a darabolt paradicsomot, a zöldségalaplevet, a cukrot és a szárított bazsalikomot. Forrald fel a levest, majd csökkentsd a hőt, és főzd 15 percig, időnként megkeverve.
 - A 15 perc elteltével vedd le a tűzről a levest, és turmixold simára egy botmixerrel.
 - Keverd bele a tejszínt, majd ízlés szerint sózd és borsozd.
 - Tálald forrón, reszelt parmezán sajttal és friss bazsalikom levelekkel díszítve (opcionális).
 
Tipp: Ha édesebb levest szeretnél, adj hozzá egy kevés mézet is. A leveshez passzol még a pirított kenyér is. Jó étvágyat!