Elkészítési idő: 15 perc
Főzési idő: 20 perc
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 közepes vöröshagyma, finomra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 400 g konzerv darabolt paradicsom
- 400 ml zöldségalaplé (vagy víz + 1 leveskocka)
- 100 ml tejszín
- 1 teáskanál cukor
- 1/2 teáskanál szárított bazsalikom
- Só és bors ízlés szerint
- Reszelt parmezán sajt (a tálaláshoz, opcionális)
- Friss bazsalikom levelek (a tálaláshoz, opcionális)
Elkészítés:
- Egy közepes méretű lábasban melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a finomra vágott vöröshagymát, és párold 2-3 percig, amíg megpuhul.
- Add hozzá a zúzott fokhagymát, és párold további 1 percig.
- Öntsd hozzá a darabolt paradicsomot, a zöldségalaplevet, a cukrot és a szárított bazsalikomot. Forrald fel a levest, majd csökkentsd a hőt, és főzd 15 percig, időnként megkeverve.
- A 15 perc elteltével vedd le a tűzről a levest, és turmixold simára egy botmixerrel.
- Keverd bele a tejszínt, majd ízlés szerint sózd és borsozd.
- Tálald forrón, reszelt parmezán sajttal és friss bazsalikom levelekkel díszítve (opcionális).
Tipp: Ha édesebb levest szeretnél, adj hozzá egy kevés mézet is. A leveshez passzol még a pirított kenyér is. Jó étvágyat!