Gyors és Krémes Gombaleves - Ínycsiklandozóan Finom!

Kategória: Levesek
Gyors és Krémes Gombaleves - Ínycsiklandozóan Finom! thumbnail

Elkészítési idő: 15 perc
Főzési idő: 25-30 perc

Hozzávalók (4 személyre):

  • 300 g vegyes gomba (pl. csiperke, laskagomba), tisztítva és felszeletelve
  • 1 közepes vöröshagyma, finomra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 200 ml tejszín
  • 2 evőkanál vaj vagy olívaolaj
  • Só és bors ízlés szerint
  • 1-2 evőkanál fehérbor (opcionális)
  • Apróra vágott petrezselyemzöld (a tálaláshoz, opcionális)
  • Pirított kenyérkocka (a tálaláshoz, opcionális)

Elkészítés:

  1. Egy közepes méretű lábasban hevítsük fel a vajat vagy az olívaolajat, és pároljuk meg rajta a finomra vágott vöröshagymát 2-3 percig, amíg üveges nem lesz.
  2. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és pároljuk még 1 percig.
  3. Adjuk hozzá a felszeletelt gombát, és pirítsuk 5-7 percig, amíg a gomba levet ereszt és megpuhul.
  4. (Opcionális) Öntsük hozzá a fehér bort, és hagyjuk elpárologni 1-2 perc alatt.
  5. Öntsük fel a zöldségalaplével, forraljuk fel, majd csökkentsük a hőt, és főzzük 10-15 percig.
  6. Vegyük le a tűzről a levest, és turmixoljuk simára egy botmixerrel. Ha túl sűrű, adjunk hozzá még egy kevés zöldségalaplevet.
  7. Keverjük bele a tejszínt, és ízesítsük sóval és borssal.
  8. Tálalás előtt díszíthetjük apróra vágott petrezselyemzölddel és pirított kenyérkockával.

Tipp: Különböző típusú gombákkal is elkészíthetjük a levest, a fontos, hogy frissek legyenek. Jó étvágyat!