Elkészítési idő: 15 perc
Főzési idő: 25-30 perc
Hozzávalók (4 személyre):
- 300 g vegyes gomba (pl. csiperke, laskagomba), tisztítva és felszeletelve
- 1 közepes vöröshagyma, finomra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 liter zöldségalaplé
- 200 ml tejszín
- 2 evőkanál vaj vagy olívaolaj
- Só és bors ízlés szerint
- 1-2 evőkanál fehérbor (opcionális)
- Apróra vágott petrezselyemzöld (a tálaláshoz, opcionális)
- Pirított kenyérkocka (a tálaláshoz, opcionális)
Elkészítés:
- Egy közepes méretű lábasban hevítsük fel a vajat vagy az olívaolajat, és pároljuk meg rajta a finomra vágott vöröshagymát 2-3 percig, amíg üveges nem lesz.
- Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és pároljuk még 1 percig.
- Adjuk hozzá a felszeletelt gombát, és pirítsuk 5-7 percig, amíg a gomba levet ereszt és megpuhul.
- (Opcionális) Öntsük hozzá a fehér bort, és hagyjuk elpárologni 1-2 perc alatt.
- Öntsük fel a zöldségalaplével, forraljuk fel, majd csökkentsük a hőt, és főzzük 10-15 percig.
- Vegyük le a tűzről a levest, és turmixoljuk simára egy botmixerrel. Ha túl sűrű, adjunk hozzá még egy kevés zöldségalaplevet.
- Keverjük bele a tejszínt, és ízesítsük sóval és borssal.
- Tálalás előtt díszíthetjük apróra vágott petrezselyemzölddel és pirított kenyérkockával.
Tipp: Különböző típusú gombákkal is elkészíthetjük a levest, a fontos, hogy frissek legyenek. Jó étvágyat!