Elkészítési idő: 10 perc
Főzési idő: 25-30 perc
Hozzávalók (4 személyre):
- 700 g burgonya, meghámozva és kockákra vágva
- 1 közepes vöröshagyma, finomra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 liter zöldségalaplé
- 200 ml tejszín vagy tejföl
- 2 evőkanál vaj vagy olívaolaj
- Só és bors ízlés szerint
- Apróra vágott petrezselyem (a tálaláshoz, opcionális)
- Pirított szalonnakocka (a tálaláshoz, opcionális)
Elkészítés:
- Egy közepes méretű lábasban hevítsük fel a vajat vagy az olívaolajat, és pároljuk meg rajta a finomra vágott vöröshagymát 2-3 percig, amíg üveges nem lesz.
- Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és pároljuk még 1 percig.
- Tegyük a lábasba a kockákra vágott burgonyát, öntsük fel a zöldségalaplével, és forraljuk fel. Csökkentsük a hőt, és főzzük puhára a burgonyát, kb. 15-20 percig.
- Vegyük le a tűzről a levest, és turmixoljuk simára egy botmixerrel. Ha túl sűrű, adjunk hozzá még egy kevés zöldségalaplevet.
- Keverjük bele a tejszínt vagy tejfölt, és ízesítsük sóval és borssal.
- Tálalás előtt díszíthetjük apróra vágott petrezselyemzölddel és pirított szalonnakockával.
Tipp: A levesbe kevés reszelt sajtot is tehetünk. Jó étvágyat!