Elkészítési idő: 10 perc
Főzési idő: 20-25 perc
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 kg brokkoli rózsája
- 1 közepes vöröshagyma, finomra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 liter zöldségalaplé
- 200 ml tejszín
- 2 evőkanál olívaolaj
- Só és bors ízlés szerint
- 1-2 evőkanál citromlé (ízlés szerint)
- Apróra vágott friss petrezselyem (a tálaláshoz, opcionális)
Elkészítés:
- A brokkolit rózsáira szedjük, megmossuk és kisebb darabokra vágjuk.
- Egy nagy lábasban hevítsük fel az olívaolajat, és pároljuk meg rajta a finomra vágott vöröshagymát 2-3 percig, amíg üveges nem lesz.
- Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és pároljuk még 1 percig.
- Tegyük a lábasba a brokkolit, öntsük fel a zöldségalaplével, és forraljuk fel. Csökkentsük a hőt, és főzzük puhára a brokkolit, kb. 10-15 percig.
- Vegyük le a tűzről a levest, és turmixoljuk simára egy botmixerrel. Ha túl sűrű, adjunk hozzá még egy kevés zöldségalaplevet.
- Keverjük bele a tejszínt, és ízesítsük sóval, borssal és citromlével. A citromlé frissességet ad a levesnek.
- Tálalás előtt díszíthetjük apróra vágott petrezselyemzölddel.
Tipp: A levesbe tehetünk egy kevés reszelt sajtot is a tálalás előtt. A sült kenyér is nagyon finom mellé. Jó étvágyat!