Elkészítési idő: 15 perc
Főzési idő: 25-30 perc
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 kg sütőtök (hámozva, magozva, kockákra vágva)
- 1 közepes vöröshagyma, finomra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 liter zöldségalaplé
- 200 ml tejszín vagy kókusztej (a tejszín gazdagabbá teszi, a kókusztej egzotikusabb ízt ad)
- 1 evőkanál olívaolaj
- Só és bors ízlés szerint
- 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió (opcionális, de nagyon jól illik a tökhöz)
- Tökmag (a tálaláshoz, opcionális)
Elkészítés:
- Egy nagy lábasban hevítsük fel az olívaolajat, és pároljuk meg rajta a finomra vágott vöröshagymát 2-3 percig, amíg üveges nem lesz.
- Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és pároljuk még 1 percig.
- Tegyük a lábasba a sütőtököt, öntsük fel a zöldségalaplével, és forraljuk fel. Csökkentsük a hőt, és főzzük puhára a tököt, kb. 20-25 percig.
- Vegyük le a tűzről a levest, és turmixoljuk simára egy botmixerrel. Ha túl sűrű, adjunk hozzá még egy kevés zöldségalaplevet.
- Keverjük bele a tejszínt vagy kókusztejet, és ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval (ha használunk).
- Tálalás előtt díszíthetjük pörkölt tökmaggal.
Tipp: A leveshez pirított kenyérkockák is nagyon finomak. Kísérletezhetünk a fűszerekkel, például fahéjjal vagy gyömbérrel is. Jó étvágyat!