Gyors és Egyszerű Tökös Krémleves - Ízletes Őszi Melegség

Kategória: Levesek
Gyors és Egyszerű Tökös Krémleves - Ízletes Őszi Melegség thumbnail

Elkészítési idő: 15 perc
Főzési idő: 25-30 perc

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 kg sütőtök (hámozva, magozva, kockákra vágva)
  • 1 közepes vöröshagyma, finomra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 200 ml tejszín vagy kókusztej (a tejszín gazdagabbá teszi, a kókusztej egzotikusabb ízt ad)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • Só és bors ízlés szerint
  • 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió (opcionális, de nagyon jól illik a tökhöz)
  • Tökmag (a tálaláshoz, opcionális)

Elkészítés:

  1. Egy nagy lábasban hevítsük fel az olívaolajat, és pároljuk meg rajta a finomra vágott vöröshagymát 2-3 percig, amíg üveges nem lesz.
  2. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és pároljuk még 1 percig.
  3. Tegyük a lábasba a sütőtököt, öntsük fel a zöldségalaplével, és forraljuk fel. Csökkentsük a hőt, és főzzük puhára a tököt, kb. 20-25 percig.
  4. Vegyük le a tűzről a levest, és turmixoljuk simára egy botmixerrel. Ha túl sűrű, adjunk hozzá még egy kevés zöldségalaplevet.
  5. Keverjük bele a tejszínt vagy kókusztejet, és ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval (ha használunk).
  6. Tálalás előtt díszíthetjük pörkölt tökmaggal.

Tipp: A leveshez pirított kenyérkockák is nagyon finomak. Kísérletezhetünk a fűszerekkel, például fahéjjal vagy gyömbérrel is. Jó étvágyat!