Elkészítési idő: 20 perc
Főzési idő: 45-60 perc
Hozzávalók (4-6 személyre):
- 300 g füstölt vagy főtt tarja, kockára vágva
- 150 g száraz fehérbab (előző nap áztatva, vagy konzervbab)
- 1 nagy vöröshagyma, finomra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 2 közepes sárgarépa, karikára vágva
- 1 közepes zellerszár, karikára vágva
- 1-2 zöldpaprika, kockákra vágva
- 2 evőkanál olaj vagy zsír
- 1-2 evőkanál pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 babérlevél
- 2-3 szem fekete bors
- 1,5-2 liter víz vagy húsleves
- Só és bors ízlés szerint
- Petrezselyemzöld (a tálaláshoz)
Elkészítés:
- Egy nagy fazékban vagy lábasban hevítsd fel az olajat vagy zsírt közepes lángon. Add hozzá a kockára vágott húst, és pirítsd meg minden oldalról.
- Add hozzá a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Párold 5 percig, amíg a hagyma megpuhul.
- Szórd meg a pirospaprikával és a köménnyel, keverd össze, és pirítsd még 1-2 percig.
- Add hozzá a sárgarépát, a zellert, a zöldpaprikát, a babot, a babérlevelet és a borsot. Keverd össze a hússal és a fűszerekkel.
- Öntsd fel vízzel vagy húslevessel. Forrald fel a levest, majd csökkentsd a hőt, és főzd legalább 45-60 percig, vagy amíg a hús és a bab megpuhul. Időnként keverd meg.
- Főzés közben kóstold meg, és ízlés szerint sózd és borsozd.
- Tálalás előtt szórd meg apróra vágott petrezselyemzölddel.
Tipp: Ha konzervbabot használunk, akkor a főzési idő rövidebb lehet. A leves ízét fokozhatod egy kiskanál cukorral vagy egy kevés paradicsompürével. Jó étvágyat!