Elkészítési idő: 15 perc
Főzési idő: 20-25 perc
Hozzávalók (4 személyre):
- 500 g fehér húsú halfilé (pl. tőkehal, süllő), kockákra vágva
- 1 közepes vöröshagyma, finomra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 liter halhúsleves (vagy víz + 1 hal leveskocka)
- 200 ml tejszín
- 2 evőkanál olívaolaj
- 100 g petrezselyemgyökér, apró kockákra vágva
- 1 citrom leve
- Só és bors ízlés szerint
- Friss kapor (a tálaláshoz, opcionális)
Elkészítés:
- Egy közepes méretű lábasban melegítsük fel az olívaolajat. Adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Pároljuk 2-3 percig, amíg a hagyma megpuhul.
- Adjuk hozzá a petrezselyemgyökeret és pirítsuk további 2 percig.
- Öntsük fel a halhúslevessel, forraljuk fel, majd csökkentsük a hőt és adjuk hozzá a halfilét. Főzzük 5-7 percig, vagy amíg a hal megpuhul. Vigyázzunk, ne főzzük túl!
- Vegyük le a tűzről a levest és turmixoljuk simára egy botmixerrel. Ha túl sűrű, adjunk hozzá még egy kevés halhúslevest.
- Keverjük bele a tejszínt és a citromlevet, majd ízesítsük sóval és borssal.
- Tálalás előtt szórjunk rá friss kaprot (opcionális).
Tipp: A leveshez használhatunk különböző halfajtákat is, de a fehér húsú halak a legalkalmasabbak. A főzési idő a hal vastagságától függően változhat. Jó étvágyat!