Elkészítési idő: 15 perc
Főzési idő: 20-25 perc
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 kg friss, érett paradicsom, meghámozva és kockákra vágva
- 1 közepes vöröshagyma, finomra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 liter zöldségalaplé
- 200 ml tejszín vagy kókusztej
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál cukor (ízlés szerint)
- Só és bors ízlés szerint
- Bazsalikom levelek (a tálaláshoz, opcionális)
Elkészítés:
- Egy közepes méretű lábasban hevítsük fel az olívaolajat, és pároljuk meg rajta a finomra vágott vöröshagymát 2-3 percig, amíg üveges nem lesz.
- Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és pároljuk még 1 percig.
- Adjuk hozzá a kockákra vágott paradicsomot, a cukrot, a sót és a borsot. Keverjük össze.
- Öntsük fel a zöldségalaplével, forraljuk fel, majd csökkentsük a hőt, és főzzük 15-20 percig, amíg a paradicsom megpuhul.
- Vegyük le a tűzről a levest, és turmixoljuk simára egy botmixerrel. Ha túl sűrű, adjunk hozzá még egy kevés zöldségalaplevet.
- Keverjük bele a tejszínt vagy kókusztejet.
- Tálalás előtt díszíthetjük friss bazsalikom levelekkel.
Tipp: Ha édesebb levest szeretnénk, adjunk hozzá több cukrot. A leveshez pirított kenyérkockák is nagyon finomak. Jó étvágyat!