Elkészítési idő: 15 perc
Főzési idő: 30-35 perc
Hozzávalók (4 személyre):
- 4 közepes vöröshagyma, vékonyan felszeletelve
- 2 evőkanál vaj vagy olívaolaj
- 1 teáskanál cukor
- 1/2 teáskanál só
- 1/4 teáskanál bors
- 4 csésze (kb. 1 liter) zöldségleves alaplé
- 200 ml száraz fehérbor (opcionális)
- 200 ml tejszín vagy tejföl (a krémesebb állagért)
- 1-2 gerezd fokhagyma, zúzva (opcionális)
- 100 g pirított kenyérkocka (a tálaláshoz)
- Reszelt Gruyère sajt (a tálaláshoz, opcionális)
Elkészítés:
- Egy nagy lábasban olvasszuk fel a vajat vagy hevítsük fel az olajat. Adjuk hozzá a vékonyan felszeletelt vöröshagymát, a cukrot, a sót és a borsot. Közepes lángon pároljuk kb. 20-25 percig, amíg a hagyma aranybarna és karamellizált lesz. Fontos, hogy ne égjen meg!
- (Opcionális) Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát az utolsó 5 percben.
- Öntsük fel a zöldségleves alaplével és a fehérborral (ha használunk). Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőt és főzzük 10 percig.
- Vegyük le a tűzről a levest, és turmixoljuk simára egy botmixerrel. (Ha nem szeretnénk teljesen simára turmixolni, hagyhatunk benne néhány hagymadarabkát.)
- Keverjük bele a tejszínt vagy tejfölt. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
- Tálaláskor tegyünk minden tányérba pirított kenyérkockát és reszelt Gruyère sajtot (opcionális).
Tipp: A hagymalevest lehet készíteni fehér kenyérből készült krutonnal is. Jó étvágyat!