Gyors és Egyszerű Francia Hagymaleves - Ínycsiklandozóan Finom!

Kategória: Levesek
Gyors és Egyszerű Francia Hagymaleves - Ínycsiklandozóan Finom! thumbnail

Elkészítési idő: 15 perc
Főzési idő: 30-35 perc

Hozzávalók (4 személyre):

  • 4 közepes vöröshagyma, vékonyan felszeletelve
  • 2 evőkanál vaj vagy olívaolaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál bors
  • 4 csésze (kb. 1 liter) zöldségleves alaplé
  • 200 ml száraz fehérbor (opcionális)
  • 200 ml tejszín vagy tejföl (a krémesebb állagért)
  • 1-2 gerezd fokhagyma, zúzva (opcionális)
  • 100 g pirított kenyérkocka (a tálaláshoz)
  • Reszelt Gruyère sajt (a tálaláshoz, opcionális)

Elkészítés:

  1. Egy nagy lábasban olvasszuk fel a vajat vagy hevítsük fel az olajat. Adjuk hozzá a vékonyan felszeletelt vöröshagymát, a cukrot, a sót és a borsot. Közepes lángon pároljuk kb. 20-25 percig, amíg a hagyma aranybarna és karamellizált lesz. Fontos, hogy ne égjen meg!
  2. (Opcionális) Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát az utolsó 5 percben.
  3. Öntsük fel a zöldségleves alaplével és a fehérborral (ha használunk). Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőt és főzzük 10 percig.
  4. Vegyük le a tűzről a levest, és turmixoljuk simára egy botmixerrel. (Ha nem szeretnénk teljesen simára turmixolni, hagyhatunk benne néhány hagymadarabkát.)
  5. Keverjük bele a tejszínt vagy tejfölt. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
  6. Tálaláskor tegyünk minden tányérba pirított kenyérkockát és reszelt Gruyère sajtot (opcionális).

Tipp: A hagymalevest lehet készíteni fehér kenyérből készült krutonnal is. Jó étvágyat!