Elkészítési idő: 15 perc
Főzési idő: 35-45 perc
Hozzávalók (4-6 személyre):
- 1 kg csirkecomb (vagy csirkemell és comb keveréke), darabolva
- 2 liter víz
- 2 közepes sárgarépa, karikára vágva
- 2 közepes zellerszár, karikára vágva
- 1 közepes vöröshagyma, egészben
- 2-3 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1-2 babérlevél
- 5-6 szem fekete bors
- 1 teáskanál só (vagy ízlés szerint)
- Friss petrezselyemzöld (a tálaláshoz, opcionális)
- Tészta, galuska, vagy rizs (a tálaláshoz, opcionális)
Elkészítés:
- Egy nagy fazékban forraljuk fel a vizet. Adjuk hozzá a darabolt csirkét, a sárgarépát, a zellert, az egész vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a babérlevelet és a borsot.
- Forralás után csökkentsük a hőt, és főzzük legalább 35-45 percig, vagy amíg a csirke megpuhul. A csirke könnyen leválik a csontról.
- Vegyük ki a csirkét a levesből, és hagyjuk kicsit hűlni. A húst szedegetjük le a csontokról, és apró darabokra vágjuk.
- A levest szűrjük át egy finom szűrőn, hogy eltávolítsuk a zöldségeket és a csontokat.
- Tegyük vissza a csirkehúst a levesbe. Ha szeretnénk, főzzünk bele tésztát, galuskát vagy rizst az utolsó 10-15 percben.
- Ízlés szerint sózzuk, és tálalás előtt szórjunk rá apróra vágott petrezselyemzöldet.
Tipp: A leves ízét fokozhatjuk néhány szem egész bors hozzáadásával a főzés elején. A zöldségek fajtáját és mennyiségét ízlés szerint változtathatjuk. Jó étvágyat!