Elkészítési idő: 30 perc
Főzési idő: 45-60 perc
Hozzávalók (4-6 személyre):
- 1 db egész csirke (kb. 1,5 kg), vagy 800 g csirkemell és comb
- 2 liter víz
- 2 közepes sárgarépa, karikára vágva
- 2 közepes zeller, karikára vágva
- 1 közepes vöröshagyma, félbe vágva
- 2-3 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1-2 leveskanál só
- 1 teáskanál őrölt feketebors
- 1 babérlevél
- 1-2 szál petrezselyemzöld, apróra vágva (a tálaláshoz)
- Tészta, galuska, vagy rizs (a tálaláshoz, opcionális)
Elkészítés:
- A csirkét alaposan megmossuk. Ha egész csirkét használunk, daraboljuk fel. Ha csak csirkemellből és comból készítjük, ezt a lépést kihagyhatjuk.
- Egy nagy fazékba tesszük a csirkét, felöntjük a vízzel, majd hozzáadjuk a sárgarépát, a zellert, a vöröshagymát, a fokhagymát, a sót, a borsot és a babérlevelet.
- Felforraljuk, majd csökkentjük a hőt, és legalább 45 percig, de akár 1 óráig is főzzük, amíg a csirke megpuhul.
- A megfőtt csirkét kivesszük a levesből, és hagyjuk kicsit hűlni. A húst leszedjük a csontról, és apró darabokra vágjuk.
- A levest leszűrjük, hogy eltávolítsuk a zöldségeket és a csontokat.
- A leszedett csirkehúst visszatesszük a levesbe, és felforraljuk. Amennyiben szeretnénk, tésztát, galuskát vagy rizst is főzhetünk benne. Ha tésztát vagy rizst használunk, a főzési idejére figyeljünk oda.
- Tálalás előtt megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.
Tipp: A levest még ízletesebbé tehetjük, ha néhány szem egész borsot is adunk hozzá a főzés elején. A főzés végén ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Jó étvágyat!