Elkészítési idő: 30 perc
Főzési idő: 45-60 perc
Hozzávalók (4-6 személyre):
- 1 db egész csirke (kb. 1,5 kg), vagy 800 g csirkemell és comb
 - 2 liter víz
 - 2 közepes sárgarépa, karikára vágva
 - 2 közepes zeller, karikára vágva
 - 1 közepes vöröshagyma, félbe vágva
 - 2-3 gerezd fokhagyma, zúzva
 - 1-2 leveskanál só
 - 1 teáskanál őrölt feketebors
 - 1 babérlevél
 - 1-2 szál petrezselyemzöld, apróra vágva (a tálaláshoz)
 - Tészta, galuska, vagy rizs (a tálaláshoz, opcionális)
 
Elkészítés:
- A csirkét alaposan megmossuk. Ha egész csirkét használunk, daraboljuk fel. Ha csak csirkemellből és comból készítjük, ezt a lépést kihagyhatjuk.
 - Egy nagy fazékba tesszük a csirkét, felöntjük a vízzel, majd hozzáadjuk a sárgarépát, a zellert, a vöröshagymát, a fokhagymát, a sót, a borsot és a babérlevelet.
 - Felforraljuk, majd csökkentjük a hőt, és legalább 45 percig, de akár 1 óráig is főzzük, amíg a csirke megpuhul.
 - A megfőtt csirkét kivesszük a levesből, és hagyjuk kicsit hűlni. A húst leszedjük a csontról, és apró darabokra vágjuk.
 - A levest leszűrjük, hogy eltávolítsuk a zöldségeket és a csontokat.
 - A leszedett csirkehúst visszatesszük a levesbe, és felforraljuk. Amennyiben szeretnénk, tésztát, galuskát vagy rizst is főzhetünk benne. Ha tésztát vagy rizst használunk, a főzési idejére figyeljünk oda.
 - Tálalás előtt megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.
 
Tipp: A levest még ízletesebbé tehetjük, ha néhány szem egész borsot is adunk hozzá a főzés elején. A főzés végén ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Jó étvágyat!