A bejgli Magyarországon az ünnepek egyik legkedveltebb édessége. A hagyományos diós és mákos változatok mellett egyre népszerűbb a gesztenyés bejgli. Ez a finomság nem csak ízletes, de egy kis változatosságot is hoz az ünnepi asztalra. Lássuk, hogyan készíthetjük el!
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 250 g vaj
- 100 g cukor
- 1 csipet só
- 1 tojás
- 1 dl tej
- 1 élesztő (25 g)
- 1 citrom reszelt héja
A töltelékhez:
- 400 g gesztenyepüré
- 100 g porcukor
- 50 g vaj
- 1 vaníliarúd kikapart magja
- 1 csipet fahéj
Elkészítési útmutató:
- Tészta előkészítése: Keverjük össze a lisztet, vajat, cukrot, sót, tojást, tejet, élesztőt és a citrom héját egy nagy tálban. Gyúrjuk sima tésztává, majd tegyük félre pihenni egy órára.
- Töltelék elkészítése: Keverjük össze a gesztenyepürét, porcukrot, vajat, vaníliát és a fahéjat. Ügyeljünk arra, hogy krémes, könnyen kenhető állagot kapjunk.
- Formázás: Nyújtsuk ki a tésztát kb. 5 mm vastagságúra. Kenjük meg egyenletesen a gesztenyés töltelékkel, majd óvatosan tekerjük fel.
- Sütés: Helyezzük a bejglit sütőpapírral bélelt tepsibe. Kenjük le tojással a tetejét, és szurkáljuk meg villával. 180°C-on süssük aranybarnára körülbelül 30-35 percig.
- Tálalás: Hagyjuk kihűlni a bejglit, mielőtt felszeleteljük. Ízlés szerint porcukorral meghintve tálaljuk.
Ez a gesztenyés bejgli recept garantáltan feldobja az ünnepi asztalt, és mindenki számára egy új ízélményt nyújt. Jó sütögetést és kellemes ünnepeket kívánok!