Gesztenyés bejgli: Egy ünnepi kedvenc újragondolva

Kategória: Sütemény receptek
Gesztenyés bejgli: Egy ünnepi kedvenc újragondolva thumbnail

A bejgli Magyarországon az ünnepek egyik legkedveltebb édessége. A hagyományos diós és mákos változatok mellett egyre népszerűbb a gesztenyés bejgli. Ez a finomság nem csak ízletes, de egy kis változatosságot is hoz az ünnepi asztalra. Lássuk, hogyan készíthetjük el!

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 250 g vaj
  • 100 g cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • 1 élesztő (25 g)
  • 1 citrom reszelt héja

A töltelékhez:

  • 400 g gesztenyepüré
  • 100 g porcukor
  • 50 g vaj
  • 1 vaníliarúd kikapart magja
  • 1 csipet fahéj

Elkészítési útmutató:

  1. Tészta előkészítése: Keverjük össze a lisztet, vajat, cukrot, sót, tojást, tejet, élesztőt és a citrom héját egy nagy tálban. Gyúrjuk sima tésztává, majd tegyük félre pihenni egy órára.
  2. Töltelék elkészítése: Keverjük össze a gesztenyepürét, porcukrot, vajat, vaníliát és a fahéjat. Ügyeljünk arra, hogy krémes, könnyen kenhető állagot kapjunk.
  3. Formázás: Nyújtsuk ki a tésztát kb. 5 mm vastagságúra. Kenjük meg egyenletesen a gesztenyés töltelékkel, majd óvatosan tekerjük fel.
  4. Sütés: Helyezzük a bejglit sütőpapírral bélelt tepsibe. Kenjük le tojással a tetejét, és szurkáljuk meg villával. 180°C-on süssük aranybarnára körülbelül 30-35 percig.
  5. Tálalás: Hagyjuk kihűlni a bejglit, mielőtt felszeleteljük. Ízlés szerint porcukorral meghintve tálaljuk.

Ez a gesztenyés bejgli recept garantáltan feldobja az ünnepi asztalt, és mindenki számára egy új ízélményt nyújt. Jó sütögetést és kellemes ünnepeket kívánok!