Ha valami igazán finom szülinapi tortát és mégis egyszerűt keresel, amivel lenyűgözheted az anyósodat születésnapján, akkor ez a recept tökéletes választás. Nem kell hozzá mestercukrásznak lenni, mégis garantáltan sikered lesz! Képzeld el: puha, krémes torta könnyed vaníliás ízzel, amit egy csipetnyi citrus dob fel – pont olyan elegáns és szeretetteljes, mint amilyen egy jó szülinapi ünneplésnek lennie kell.
Hozzávalók:
A piskótához:
5 db tojás
150 g cukor
150 g liszt
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
A krémhez:
500 ml habtejszín
250 g mascarpone
100 g porcukor
1 teáskanál vaníliakivonat
1 citrom reszelt héja (opcionális, de igazán feldobja)
Díszítéshez:
Friss gyümölcsök (eper, málna, áfonya, esetleg szőlőszemek)
Reszelt csokoládé vagy dekorcukor (az ünnepi hangulat kedvéért)
Elkészítés lépésről lépésre:
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és vajazz ki egy 23 cm-es kerek tortaformát. Válaszd szét a tojásokat. A fehérjéket egy csipet sóval verd kemény habbá. A sárgáját keverd ki a cukorral, míg világos és krémes nem lesz. Fokozatosan add hozzá a lisztet és a sütőport, végül pedig óvatosan forgasd bele a fehérjehabot. Öntsd a masszát a formába, és süsd kb. 30-35 percig, vagy amíg a tészta aranybarnára nem sül és ruganyos tapintású lesz.
A habtejszínt verd kemény habbá. Egy másik tálban keverd össze a mascarponét, a porcukrot, a vaníliát és a reszelt citromhéjat. Finoman forgasd össze a felvert tejszínhabbal, így egy könnyű, habos krémet kapsz, ami tökéletesen passzol a piskótához.
Vágd ketté a kihűlt piskótát, és az alsó rétegre simítsd rá a krém felét. Helyezd rá a felső piskótalapot, és vond be a maradék krémmel. A tetejét és az oldalát is simítsd el szépen – minél rusztikusabb, annál jobb, így lesz igazán házias hangulatú!
A torta tetejét díszítsd friss gyümölcsökkel, reszelt csokoládéval, vagy szórd meg dekorcukorral, hogy igazán ünnepi legyen még az anyósod számára is. Ne feledd, ez egy olyan torta, amit nemcsak a külseje miatt fognak szeretni. Minden falatja tele van szeretettel!
Tippek és trükkök
Ha még különlegesebbé tennéd, akár egy kis citromos vagy narancsos likőrrel is meglocsolhatod a piskótalapokat.
A mascarponét helyettesítheted görög joghurttal, ha könnyedebb krémet szeretnél.
Ráadásul garantáltan el fogja nyerni az anyósod tetszését!