Elkészítési idő: 15 perc
Főzési idő: 1-1,5 óra
Adagok: 4
Hozzávalók:
- 500 g sertéshús (lapocka vagy karaj), 2-3 cm-es kockákra vágva
- 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 evőkanál olaj
- 1-2 teáskanál pirospaprika (ízlés szerint)
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 babérlevél
- 200 ml víz vagy húsleves
- 1-2 evőkanál tejföl vagy liszt (a besűrítéshez, opcionális)
- Só, bors ízlés szerint
- Töltött nokedli, galuska, burgonyapüré (tálaláshoz)
Elkészítés:
- Egy vastagabb falú lábasban vagy bográcsban az olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát.
- Hozzáadjuk a sertéshús kockákat és minden oldalukat megpirítjuk.
- Megszórjuk pirospaprikával és köménnyel, majd jól elkeverjük. Hozzáadjuk a babérlevelet.
- Felöntjük vízzel vagy húslevessel, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- Fedő alatt, lassú tűzön kb. 1-1,5 órán át főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul. Időnként megkeverjük.
- (Opcionális) A főzés vége előtt 10 perccel, ha sűrűbbet szeretnénk, keverjünk bele tejfölt vagy egy kis lisztet kevés hideg vízzel elkeverve.
- Tálaljuk kedvenc köretünkkel.
Tipp: A pörkölt ízét fokozhatjuk fokhagymával, majoránnával vagy kakukkfűvel. Jó étvágyat!