Dobos Torta: Magyar Cukrászművészet Remekműve Lépésről Lépésre

Kategória: Torta receptek
Dobos Torta: Magyar Cukrászművészet Remekműve Lépésről Lépésre thumbnail

Dobostorta története

A Dobos torta egy híres magyar desszert, amely nem csak finom, de látványos megjelenésével is lenyűgözi az embereket. Ebben a cikkben megismerkedünk a Dobos torta történetével, megmutatjuk, hogyan készül, és néhány tippet is megosztunk a tökéletes végeredmény eléréséhez.

Időszükséglet

  • Előkészítési idő: kb. 30 perc
  • Sütési idő: kb. 10-15 perc (a karamellizált cukorlap elkészítése)
  • Pihentetési idő: 2-3 óra (a tortalapok közötti krémek összeállása miatt)
  • Hűtési idő: 2-3 óra (a torta tökéletes állagának eléréséhez)

Hozzávalók pontos mennyiségekkel

A tésztahoz:
- 6 tojás
- 150 g porcukor
- 150 g liszt
- 1 teáskanál sütőpor
A krémekhez:
- 1 liter tej
- 200 g cukor
- 80 g liszt
- 4 tojás sárgája
- 2 evőkanál kakaópor
- 200 g vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
A karamellizált cukorlap készítéséhez:
- 200 g cukor

Elkészítés lépésről lépésre

  1. A tortalapok elkészítése:
    1. Válaszd szét a tojásokat fehérjékre és sárgájukra.
    2. A fehérjéket verd fel kemény habbá, majd fokozatosan add hozzá a porcukrot, és addig verd, amíg a hab fényes és stabil lesz.
    3. Lassan keverd hozzá a tojássárgákat, majd óvatosan szitáld bele a lisztet és a sütőport, és forgasd össze a masszát.
    4. Készíts elő hat egyforma méretű tortalapot, és sütőpapírral bélelt tepsiben süsd meg 180°C-on kb. 10-15 perc alatt, vagy amíg aranybarna és átsültek.
  2. Krémek elkészítése:
    1. Készítsd elő a vaníliás krémet: egy lábasban melegítsd fel a tejet, majd adj hozzá egy csipet sót és a vaníliás cukrot...
    2. Készítsd el a kakaós krémet is: a maradék tejet melegítsd fel, majd keverd hozzá a kakaóport és a cukrot...
    3. A két krémet hűtsd le alaposan, majd amikor már hidegek, keverd össze a vajjal.
  3. Karamellizált cukorlap elkészítése:
    1. Egy száraz serpenyőben olvaszd fel a cukrot közepes lángon, és keverd folyamatosan, amíg teljesen karamellizálódik...
    2. Öntsd a karamellt egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyd megdermedni.
  4. Torta összeállítása:
    1. A karamellizált cukorlapot törj apró darabokra.
    2. Egy tortalapra kend fel a vaníliás krémet, majd helyezz rá egy másik tortalapot, és kend meg kakaós krémmel...
    3. Ismételd meg ezt a rétegezést, amíg elfogynak a tortalapok, és a tetejére is kend fel valamelyik krémet...
    4. Díszítsd a tortát a karamellizált cukorlap darabjaival.

Tálalási javaslatok

A dobostorta a legjobb hidegen tálalva. Miután összeállítottad és díszítetted, tedd hűtőbe legalább 2-3 órára, hogy a krémek megdermedjenek és a torta tökéletes állagú legyen. A tálalásnál szeleteld fel óvatosan, és élvezd a csábító ízét!