Karácsony közeledtével elengedhetetlen a házi sütemények elkészítése, és nincs is jobb módja annak, hogy ünnepi hangulatot csempéssz a konyhádba, mint a diós bejgli sütése. Ez a hagyományos magyar sütemény nemcsak finom, de az elkészítése is örömteli és közelebb hozza az ünnep hangulatát.
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 250 g vaj vagy margarin
- 2 tojássárgája
- 25 g élesztő
- 2 dl tej
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
A töltelékhez:
- 300 g darált dió
- 150 g porcukor
- 2 dl tej
Elkészítés:
- A lisztet szitáljuk egy tálba, majd adjuk hozzá a sót és a vaníliás cukrot. A vajat morzsoljuk a liszthez, majd keverjük hozzá a tojássárgáját.
- Az élesztőt futtassuk fel langyos tejjel, majd adjuk hozzá a lisztes keverékhez. Gyúrjuk össze a tésztát, majd hagyjuk pihenni egy órán keresztül.
- A töltelékhez keverjük össze a darált diót, a porcukrot, és öntsük hozzá a tejet. Keverjük addig, amíg krémes állagot nem kapunk.
- A tésztát osszuk két részre, majd nyújtsuk ki két téglalappá. Kenjük meg a töltelékkel, majd tekerjük fel szorosan.
- Helyezzük a tekercseket sütőpapírral borított tepsibe, majd hagyjuk pihenni még 15-20 percig.
- Kenjük meg a tetejüket tojással, és előmelegített sütőben süssük 180 fokon 25-30 percig, vagy amíg aranybarnára sül.
- Miután kihűltek, szeleteljük fel, és már tálalhatjuk is!
A diós bejgli nemcsak ízletes, de az elkészítése is kiváló családi program lehet az ünnepek előtt. Készítsd el ezt a klasszikus receptet, és hagyd, hogy a karácsony illata betöltse otthonodat!
Kellemes sütögetést és boldog karácsonyt kívánok!