Császármorzsa: Klasszikus osztrák desszert könnyű receptje

Kategória: Sütemény receptek
Császármorzsa: Klasszikus osztrák desszert könnyű receptje thumbnail

A császármorzsa egy igazán népszerű édesség, amely az osztrák-magyar monarchia idején vált ismertté és azóta is sokak kedvence. Ez az ízletes, puha desszert tökéletes választás lehet bármilyen alkalomra, legyen szó egy vasárnapi ebédről vagy egy baráti összejövetelről. A császármorzsa receptje rendkívül egyszerű, így akár a kezdő szakácsok is bátran belevághatnak. Lássuk, hogyan készül ez a finomság lépésről lépésre.

Hozzávalók

  • 4 tojás
  • 250 ml tej
  • 120 g liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 1 vaníliás cukor vagy 1 teáskanál vanília kivonat
  • 2 evőkanál vaj a sütéshez
  • Porcukor a tálaláshoz
  • Lekvár vagy friss gyümölcsök a kínáláshoz
Elkészítési idő: kb. 30 perc

Elkészítés

  1. A tojások felverése: Válasszuk szét a tojások sárgáját a fehérjétől. A sárgáját keverjük ki a cukorral, a vaníliás cukorral (vagy vanília kivonattal), majd fokozatosan adjuk hozzá a lisztet és a tejet, hogy sima, csomómentes tésztát kapjunk.
  2. A tojásfehérje felverése: A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá. Ezután óvatosan, de alaposan forgassuk bele a tojássárgájás keverékbe, hogy a tészta levegős maradjon.
  3. Sütés: Melegítsük elő a serpenyőt közepes lángon, majd olvasszuk meg benne a vajat. Öntsük a tésztát a serpenyőbe, és simítsuk el egyenletesen. Fedjük le, és hagyjuk, hogy alacsony lángon kb. 4-5 percig süssön, amíg az alja aranybarna nem lesz. Ezután fordítsuk meg óvatosan (akár több részletben), és süssük további 3-4 percig, míg a másik oldala is megszilárdul és aranybarna lesz.
  4. Tépkedés: Amikor mindkét oldala megfelelően megsült, szaggassuk szét kisebb darabokra egy fakanállal vagy spatulával. Hagyjuk a serpenyőben még 1-2 percig, hogy a darabok kissé ropogósak legyenek.
  5. Tálalás: Szórjuk meg porcukorral a császármorzsát, és tálaljuk melegen, lekvárral vagy friss gyümölcsökkel kiegészítve.

Tálalási javaslat

A császármorzsa tálalásakor ne féljünk bőségesen megszórni porcukorral, és kínáljuk mellé a kedvenc lekvárunkat vagy szezonális gyümölcsöket, például áfonyát, málnát vagy szeletelt barackot. Ez nem csak ízben teszi gazdagabbá az ételt, de a színek játéka is igazán látványos lesz a tányéron.

A császármorzsa remekül variálható édesség, így kísérletezhetünk különböző ízesítésekkel és hozzávalókkal. Legyen szó egy klasszikus, egyszerű receptúráról vagy egy kreatív, újragondolt változatról, a császármorzsa mindig garantáltan sikerre vezet. Jó étvágyat kívánunk hozzá!