A bögrés vizespiskóta alapreceptet imádni fogod! Rengeteg finom süti tárháza nyílik meg ha ezt a receptet megtanulod. Kombinálhatod gyümölcsökkel, krémekkel de akár csokoládéval is.
A vizespiskóta elkészítése rendkívül egyszerű, de annál nagyszerűbb. Nem igényel különösebb tudást, csak egy kis figyelmet.
Bögrés vizespiskóta hozzávalói
- 1 darab tojás
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál víz
- 1 púpos evőkanál finomliszt (BL55)
Elkészítés
- A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a vizet. Majd tovább habosítjuk legalább 5-10 percig.
- A tojásfehérjéből kemény habot verünk és óvatosan összekeverjük az előbb elkészített keverékkel. Fontos, hogy óvatosan keverjük el, különben összetörjük a habot és nem lesz szép levegős a piskótánk. Célszerű alúlról felfelé irányuló félkörös mozdulatokkal elkeverni, így kevesebb az esélye, hogy összetörjük a habunkat.
- Ezután jöhet a list. Ezt célszerű egy kis szűrőn szeresztül hozzáadni, így elkerüljük a csomókat. Fontos, hogy ne egyszerre rakjuk bele az összes lisztet. Folyamatos óvatos kevergetés mellett szitálva adjuk hozzá a lisztet.
- Nincs más hátra, mint a sütés. Elkészíthetjük sütőben is és mikóban is. Alkalmazzuk a tűpróbát! (Egy villával megszúrjuk és ha a villára ragad a tészta, akkor még sütnünk kell.) Vigyázz a hirtelen hőmérsékletváltozásra, mert ettől is összeeshet.
Sütőben 180 °C-on 10-13 perc alatt megsül.
Mikróban a legmagasabb fokozaton kb 10 perc alatt megsül. Itt függ a mikró teljesítményétől is, ezért érdemes megnézni nagyjából 6-7 percnél. Itt is figyelj a hirtelen hőmérséklet változásra!