Almás Pite Recept: Az Édes Almák Varázsa a Tányérodon

Kategória: Sütemény receptek
Almás Pite Recept: Az Édes Almák Varázsa a Tányérodon thumbnail

Az almás pite egy klasszikus desszert, amely nemcsak bámulatosan illatozik, hanem ízletes élményt is nyújt. Puha, morzsalékony tésztája tökéletesen harmonizál az édes, fűszeres almával, és minden harapással kulináris élvezeteket nyújt. Az otthon melegségét és szeretetét hozza el, és tökéletes választás kávé vagy tea mellé, vagy akár önmagában is. Az almás pite, a családi összejövetelek és ünnepek elengedhetetlen édessége, amely örökre emlékezetes marad mindazok számára, akik megkóstolják.

Az almás pite elkészítése általában nem igényel túl sok időt, de az elkészítési folyamat hossza attól függ, hogy milyen gyorsan dolgozunk és milyen pontosan követjük a receptet. Általánosságban elmondható, hogy az almás pite elkészítése körülbelül 1 órát vesz igénybe.

Előkészítési idő: 20 perc
Sütési idő: 30 perc
Teljes időszükséglet: 50 perc

Almás pite hozzávalói

Tészta hozzávalói

  • 250 g finomliszt
  • 125 g hideg vaj (kockázva)
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 tojás
  • 2-3 evőkanál hideg víz

Töltelék hozzávalói

  • 5 közepes méretű alma (hámozva, magház nélkül, vékonyan felszeletelve)
  • 50 g kristálycukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál friss citromlé
  • 1 evőkanál finomliszt

Elkészítés

  1. Először elkészítjük a tésztát. A lisztet, a hideg vajat és a porcukrot morzsalékossá dolgozzuk össze a kezünkkel vagy egy konyhai robotgéppel.
  2. Adjuk hozzá a tojást, majd apránként keverjük hozzá a hideg vizet. Keverjük addig, amíg összeáll egy rugalmas tészta. Formázzunk belőle gombócot, tekerjük fóliába, majd tegyük a hűtőszekrénybe legalább 30 percre pihenni.
  3. Közben készítsük el az almás tölteléket. Egy tálban keverjük össze az almákat, a kristálycukrot, a fahéjat, a citromlevet és a lisztet, amíg az almák jól bevonódnak az ízesítőkkel.
  4. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (gázsütőnél kb. 4-es fokozat).
  5. Vegyük ki a pihentetett tésztát a hűtőből, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 3-4 mm vastagra. Helyezzük át a tésztát egy 24-26 cm átmérőjű piteformába, és igazítsuk hozzá az aljához és az oldalához.
  6. Tegyük az almás tölteléket a tészta aljára, simítsuk el egyenletesen.
  7. Opcionálisan a pite tetejét díszíthetjük az almával, tészta csíkokkal vagy rácsos mintával.
  8. Süssük előmelegített sütőben 35-40 percig, vagy amíg a tészta aranybarnára sül és az almák puhulnak.
  9. Ha kész, vegyük ki a sütőből, hagyjuk kicsit hűlni, majd szeleteljük fel, és tálaljuk vaníliafagyival vagy friss tejszínnel.

Íme, készen is van az ínycsiklandó almás pite, ami biztosan elvarázsolja majd az ízlelőbimbókat! Jó étvágyat kívánok!