Marlenka torta recept a sietős napokra

Kategória: Torta receptek
Marlenka torta recept a sietős napokra thumbnail

A Marlenka, egy régi, hagyományos mézes-diós sütemény, amelynek gyökerei egészen Jerevánig nyúlnak vissza, Nemcsak finom, de az elkészítése is meglepően egyszerű lehet. A sütemény, amelyet sokan a különleges alkalmak kedvencének tartanak, tökéletes harmoniát teremt a méz édes ízével és a dió ropogós textúrájával.

Időszükséglet

  • Tészta előkészítése: 20 perc
  • Sütés: 5-10 perc / lap
  • Töltelék elkészítése: 30 perc
  • Összeállítás és pihentetés: Akár egy éjszaka is lehet, de legalább pár óra

Hozzávalók

Tészához

  • 500 g liszt
  • 150 g méz
  • 150 g cukor
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál sütőpor vagy szódabikarbóna

Töltelékhez

  • 1 doboz (kb. 397 g) sűrített tej
  • 200 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat

Elkészítés

Tészta előkészítése

  • A mézet, cukrot, és tojást keverd össze egy nagy tálban.
  • Adj hozzá lisztet és sütőport, majd gyúrd össze sima tésztává.
  • Oszd a tésztát 5-6 egyenlő részre, és nyújtsd ki őket vékony lapokká.

Sütés

  • Süsd a lapokat előmelegített sütőben, 180°C-on, kb. 5-10 percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek.
  • Hagyd hűlni a lapokat.

Töltelék előkészítése

  • A sűrített tejet karamellizáld közepes lángon, amíg sűrű és barna nem lesz, majd hagyd hűlni.
  • Keverd össze a vajat, porcukrot, és vanília kivonatot, majd add hozzá a karamellizált sűrített tejet.

Rétegzés

  • Kenj egyenletes rétegben tölteléket a tészta lapokra, és helyezd őket egymásra.
  • A legfelső lapra is kenj egy vékony réteget, és szórd meg darált dióval vagy mogyoróval a díszítéshez.

Pihentetés

  • Helyezd a süteményt hűtőbe legalább 4-6 órára, vagy egy éjszakára, hogy a rétegek jól összeérjenek.

Díszítés

A legfelső tészta réteg töltelékkel való bekenése után szórd meg finoman darált dióval esetleg mogyoróval. Ez nemcsak díszítésül szolgál, hanem kellemes ropogós textúrát is kölcsönöz. Extra díszítésként rakhatsz rá dió darabokat is hogy a tortát felszeletelve jusson mindegyik szeletre.

Ez a recept a klasszikus Marlenka tortához, amely tökéletes kiegyensúlyozott ízvilágot és textúrát kínál. A darált dió vagy mogyoró nem csak díszítésül szolgál, hanem kellemes ropogós textúrát is ad a süteménynek. Az előkészítés és sütés időtartama alatt fontos a tészta lapok egyenletes sütése és a töltelék megfelelő hűtése, hogy a végeredmény igazán ízletes és mutatós legyen.