Mákos bejgli, az ünnepi varázslat

Kategória: Sütemény receptek
Mákos bejgli, az ünnepi varázslat thumbnail

Amákos bejglitáltalában karácsonykor és szilveszterkor fogyasztjuk. Ez a sütemény nemcsak finom, de a hagyományokhoz való ragaszkodás révén is különleges hangulatot teremt az ünnepi időszakban. A családok összegyűlnek, hogy együtt készítsék el a bejglit, ami közös élménnyé válik, és a receptek, trükkök átadása generációról generációra kötődik.

Hozzávalók

Tészta

  • 500 g liszt
  • 250 g vaj (szobahőmérsékletű)
  • 2 tojássárgája
  • 20 g élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 dl tejföl
  • 1 csipet só
  • Vaníliás cukor ízlés szerint

Töltelék

  • 300 g darált mák
  • 200 g porcukor
  • 2 dl tej
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítés

  1. Az élesztőt keverjük el a langyos tejjel, majd adjuk hozzá egy kevés cukrot, és hagyjuk felfutni.
  2. A lisztet szitáljuk egy tálba, és adjuk hozzá a sót és a vaníliás cukrot. Készítsünk egy mélyedést a liszt közepén.
  3. A felfutott élesztőt öntsük a liszt mélyedésébe, majd adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat, tojássárgákat és tejfölt.
  4. Gyúrjuk össze a tésztát, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adjunk hozzá még lisztet.
  5. A tésztát osszuk két egyenlő részre, és nyújtsuk ki vékony téglalap alakú lapokká.
  6. A töltelék elkészítéséhez keverjük össze a darált mákot, porcukrot, tejet és a citrom reszelt héját. Az így kapott masszát kenjük el az egyik tésztalapokon.
  7. Tekergessük fel a tésztalapot a töltelékkel, majd helyezzük a sütőpapírral kibélelt tepsibe.
  8. Ismételjük meg ugyanezt a másik tésztalappal.
  9. Kenjük meg a bejgli tetejét tojással a sütés előtt.
  10. Süsük előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25-30 percig, vagy amíg aranyszínűvé válik.

És voilà, kész is a mennyei mákos bejgli, amely garantáltan feldobja az ünnepi asztalt!