Hagyományos vaníliás krémes sütemény: Egy örök klasszikus

Kategória: Sütemény receptek
Hagyományos vaníliás krémes sütemény: Egy örök klasszikus thumbnail

Az alábbi recept egy igazi klasszikus, amely minden családi összejövetelen és ünnepi alkalmakon nagy sikert arat. A krémes sütemény kiváló választás azok számára, akik szeretik a gazdag, vaníliás ízeket és a pillekönnyű tésztát. A titok a házi készítésű, selymes krémrétegben rejlik, amely tökéletes harmóniában van a puha tésztával. Készítsd el ezt a finom süteményt, és lepd meg vele szeretteidet vagy vendégeidet egy különleges alkalommal!

Elkészítés időszükséglete

Tészta elkészítése: 10 perc
Sütés: 25 perc
Krém elkészítése: 10 perc előkészítés, 10-15 perc főzés
Összeállítás: 10 perc
Hűtés: 1-2 óra

Hozzávalók

A tésztához

  • 4 tojás
  • 150 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 150 ml olaj
  • 150 ml víz
  • 200 g liszt
  • 1 csomag sütőpor

A krémhez

  • 500 ml tej
  • 100 g cukor
  • 40 g liszt
  • 1 vaníliarúd vagy 1 teáskanál vanília kivonat
  • 2 tojássárgája
  • 50 g vaj

A tetejére

  • 200 ml tejszín
  • 2 evőkanál porcukor

Elkészítési lépések

Tészta elkészítése

Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Válaszd szét a tojások sárgáját és fehérjét. A fehérjét verd kemény habbá. A tojássárgáját keverd habosra a cukorral és a vaníliás cukorral. Lassan add hozzá az olajat, majd a vizet, miközben folyamatosan kevered. Keverd hozzá a sütőporral elkevert lisztet. Óvatosan forgasd hozzá a tojásfehérje habját. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntsd a tésztát, és süsd körülbelül 25 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz. Tűpróbával ellenőrizd, hogy átsült-e.

Krém elkészítése

Egy közepes méretű edényben keverd össze a tojássárgáját a cukorral és a liszttel. A tejben melegítsd fel a vaníliarudat. Öntsd lassan a meleg tej egy részét a tojássárgájás keverékre, miközben folyamatosan kevered, majd öntsd vissza az edénybe. Állandó keverés mellett főzd sűrűre a krémet. Vegyél le a tűzről és keverd bele a vajat a krémbe, hagyd hűlni.

Összeállítás

A kihűlt tésztát vágd ketté. A tészta egyik felére kenj egyenletesen egy réteg krémet, majd helyezd rá a másik tészta felét. A hideg tejszínt verd fel porcukorral, amíg kemény habot nem kapsz. A sütemény tetejére kenj egy egyenletes réteget a tejszínhabból.

Tálalás

Tálalás előtt hűtsd a süteményt legalább 1-2 órán át a hűtőben. Szeletelés előtt szórhatsz a tetejére egy kis porcukrot vagy reszelt csokoládét a dekoráció érdekében.