Diós bejgli recept: Karácsony illata a konyhádban

Kategória: Sütemény receptek
Diós bejgli recept: Karácsony illata a konyhádban thumbnail

Karácsony közeledtével elengedhetetlen a házi sütemények elkészítése, és nincs is jobb módja annak, hogy ünnepi hangulatot csempéssz a konyhádba, mint a diós bejgli sütése. Ez a hagyományos magyar sütemény nemcsak finom, de az elkészítése is örömteli és közelebb hozza az ünnep hangulatát.

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 250 g vaj vagy margarin
  • 2 tojássárgája
  • 25 g élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor

A töltelékhez:

  • 300 g darált dió
  • 150 g porcukor
  • 2 dl tej

Elkészítés:

  1. A lisztet szitáljuk egy tálba, majd adjuk hozzá a sót és a vaníliás cukrot. A vajat morzsoljuk a liszthez, majd keverjük hozzá a tojássárgáját.
  2. Az élesztőt futtassuk fel langyos tejjel, majd adjuk hozzá a lisztes keverékhez. Gyúrjuk össze a tésztát, majd hagyjuk pihenni egy órán keresztül.
  3. A töltelékhez keverjük össze a darált diót, a porcukrot, és öntsük hozzá a tejet. Keverjük addig, amíg krémes állagot nem kapunk.
  4. A tésztát osszuk két részre, majd nyújtsuk ki két téglalappá. Kenjük meg a töltelékkel, majd tekerjük fel szorosan.
  5. Helyezzük a tekercseket sütőpapírral borított tepsibe, majd hagyjuk pihenni még 15-20 percig.
  6. Kenjük meg a tetejüket tojással, és előmelegített sütőben süssük 180 fokon 25-30 percig, vagy amíg aranybarnára sül.
  7. Miután kihűltek, szeleteljük fel, és már tálalhatjuk is!

A diós bejgli nemcsak ízletes, de az elkészítése is kiváló családi program lehet az ünnepek előtt. Készítsd el ezt a klasszikus receptet, és hagyd, hogy a karácsony illata betöltse otthonodat!

Kellemes sütögetést és boldog karácsonyt kívánok!